Wednesday, October 14, 2009

HIDUPKAN SEMULA SUDUT PIDATO

Oleh ZULKIFLI MANZOR


SAIFUDDIN (dua dari kiri) menikmati jamuan dengan sekumpulan mahasiswa pada majlis Rumah Terbuka UTM di Jalan Semarak, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Selepas 34 tahun diharamkan kerajaan, sudut pidato yang pernah popular di kalangan pelajar universiti sekitar tahun 60-an dan 70-an untuk berhujah mengenai isu-isu semasa akan dihidupkan semula di semua institusi pengajian tinggi (IPT).

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, setiap IPT termasuk awam dan swasta di seluruh negara disarankan supaya membenarkan pelajar-pelajar mereka menjalankan aktiviti berkenaan.

"Sudut pidato diharamkan berikutan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1975 kerana ia disalahgunakan untuk berpolitik.

"Sudah tiba masanya kegiatan ini dibuka semula bagi melahirkan golongan mahasiswa yang mampu berhujah dan menyampaikan idea dengan bernas," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri 2009 peringkat Mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kampus Kuala Lumpur di sini semalam.

Menurut Saifuddin, pindaan semula AUKU berhubung kegiatan itu telah diwartakan pada Februari tahun lalu dan sekali gus memberi lebih kebebasan bersuara kepada pelajar universiti.

No comments:

Post a Comment