Wednesday, September 30, 2009

SUDOKU COMPETITION UM 2009Buat julung-julung kalinya Kolej Kediaman Ungku Aziz(KUAZ) telah mengadakan Sudoku Competition UM 2009 pada 29 September 2009 jam 8 malam bertempat di Dewan Pendeta KUAZ. Program ini dikendalikan oleh JKP Akademik & Intelektual (ADIN) dengan kerjasama Kedai Koperasi Universiti Malaya(KKUM) dan Sudoku.com.my. Objektif utama program intelektual ini dilaksanakan adalah untuk mencungkil bakat bermain Sudoku di kalangan mahasiswa/i Universiti Malaya serta menggalakkan budaya persaingan yang sihat di kalangan mahasiswa/i di dalam suasana yang harmoni. Penyertaan yang diterima amatlah menggalakkan kerana program ini telah menerima lebih 90 pendaftaran yang terdiri daripada mahasiswa/i yang menetap di kolej- kolej kediaman Universiti Malaya. Pengarah bagi progam ini,saudara Sim Cheng Kok juga merupakan Bendahari JTK dan Ketua Kaum Cina di KUAZ .

Majis dirasmikan oleh wakil pengetua KK11, Cik Fakhriatul Azhan dan Pengarah Urusan Sudoku.com.my,En. N Balasingam

Selain itu, majlis ini diserikan lagi dengan kehadiran Pengarah Urusan Sudoku.com.my, Encik N. Balasingam. Sudoku.com.my adalah sebuah syarikat yang mengendalikan acara dan pertandingan Sudoku di seluruh Malaysia. Format pertandingan juga telah ditetapkan secara professional, telus dan intelektual oleh syarikat berkenaan. Masa yang telah ditetapkan ialah 75 minit bagi menyelesaikan enam set Sudoku. AJK program ini telah menunjukkan komitmen yang tinggi sejak awal semester lagi bagi menjayakan program ini.

para peserta tekun menyelesaikan set sudokuwajah-wajah pemenang

Hadiah- hadiah telah disampaikan oleh Encik N. Balasingam dan Pengetua KUAZ, Prof. Madya Dr. Abdul Jalil bin Othman. Hadiah saguhati diberikan kepada 20 orang peserta. Tempat ketiga diraih oleh saudara Ng Kong Han dari kolej 4, tempat kedua oleh saudara See Mey Lee dari kolej 7 dan tempat pertama dimenangi oleh saudara Ho Jyh Bang dari kolej 3 dengan catatan masa 29 minit 35 saat. Menurut En. Balasingam, program seperti ini wajar diteruskan lagi di kalangan mahasiswa/i kerana ia sangat sesuai bagi mengasah minda dan menguji sejauh mana tahap fokus diri seseorang. Oleh yang demikian, ia dapat membantu mahasiswa/i untuk lebih fokus ketika di dalam bilik kuliah dan pembelajaran. Rata- rata peserta berpuas hati dengan layanan mesra yang diberikan oleh AJK program. Diharap program- program berbentuk intelektual dan santai seperti ini diperbanyakkan lagi bagi menjana suasana persaingan yang sihat di kalangan mahasiswa/i.

gambar kenangan pentadbiran kolej,En. N balasingam,AJK program dan sebahagian peserta

No comments:

Post a Comment