Sunday, September 13, 2009

PENJELASAN KEPADA BERITA PALSU UM-TODAY BERKENAAN ISU "KK12, mahasiswa ditipu lagi!"


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Um-today telah menyebarkan berita tentang mahasiswa kk12 ditipu lagi. Persoalan di sini, Apa yang ditipu kk12 kepada mahasiswa? Apakah um-today tidak menipu mahasiswa/i dengan berita mereka yang semuanya tidak tepat dan palsu? Pada 7september menyerang kk5, kemudian 12 september menyerang kk11 dan kini tiba giliran kk12 pula. (Next??)

Apakah mereka menyelidik sedalam-dalamnya mengenai isu ini dahulu sebelum menyebarkannya? Kalau tidak tahu cerita yang sebenar, tolong diam dan jangan sebarkan maklumat yang salah sehingga boleh menggugat ketenteraman kolej kediaman ke-12.!! Jangan hanya tahu menunding jari dan menuduh yang bukan-bukan.

Memang benar ada perbincangan untuk menstrukturkan majalah kolej ini buat julung-julung kalinya di bawah sidang redaksi, Kelab Media KK12. Dan untuk makluman, harga untuk majalah ini masih dalam perbincangan. Belum ada harga yang di tetapkan lagi sehingga jawatankuasa yang terlibat dapat mencari syarikat yang memberikan harga termurah untuk kos majalah tersebut.

Kalau benar ada unsur penipuan, tampil kedepan dan sertakan bukti yang pentadbiran kk12 menipu mahasiswa/i KK12. Jangan menjadi hero hanya memperdaya orang ramai dengan maklumat palsu melalui laman maya ini saja. Sangat yakin, puak-puak ini cuba memecahbelahkan mahasiswa/i dengan cara menaikkan kemarahan dengan berita-berita palsu ini.

Saya sangat yakin, isu ini sengaja dibangkitkan untuk menjatuhkan imej JTK/JIK KK12 disamping ingin meraih sokongan mudah melalui kemarahan mahasiswa/i melalui maklumat yang palsu ini!!.Untuk si penyebar fitnah ini, tolong bertindak sebagai seorang profesional untuk menyelesaikan masalah ini. Saya menganggap si penyebar maklumat ini bacul! Kalau benar beliau berani, mengapakah tidak mengeluarkan lagsung pendapat ketika mesyuarat tersebut berlangsung! Walhal kemudiannya menyalurkan maklumat(yang salah pula tu) kepada um-today dan paparkan kepada khalayak ramai sehingga menjadi perbalahan sesama mahasiswa/i itu sendiri.

Saya juga meminta supaya um-today memohon maaf kerana cuba mengaibkan bendahari dan timbalan bendahari kk12. Agak kecewa kerana cuba mengaibkan seseorang itu dengan cara mudah sebegini. Sepanjang saya berada di kolej ini, kedua-dua penyelia ini mempunyai rekod yang baik dan tiada keraguan dalam urusan mereka.

Saya nasihatkan kepada semua pihak terutama mahasiswa/i, bukalah minda dan carilah jalan yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masalah yang timbul. Janganlah kita terus bertindak melulu apabila mendengar sesuatu perkara yang tidak pasti akan kebenarannya lagi. Siasatlah dulu ketulenan dan keaslian cerita tersebut dari terus terkejar-kejar menyebarkan fitnah dan maklumat palsu seperti ini sehingga mampu menaikkan rasa tidak puas hati di kalangan mahasiswa/i.

p/s:
1.Kuatkan ibadah di Bulan Ramadhan ini untuk mendekatkan diri dengan Allah s.w.t. Elakkan menabur fitnah dan membawa berita yang tidak pasti akan kebenarannya.
2. Elakkan mengeluarkan sesuatu isu fitnah hingga mampu memeahbelahkan mahasiswa/i dan umat manusia.
3. Semoga Allah membuka pintu hati mereka2 ini untuk bertaubat dan memohon maaf kepada semua pihak yang terlibat.
4. JTK/JIK duduk kolej berbayar jugak, JTK/JIK bukan duduk free goyang kaki.Bilik sama besar dengan yang lain, kalau majalah bayar mahal, JTK/JIK juga bayar mahal. (xkan JTK/JIK nak duduk diam tengok saja apa berlaku?!!)

"FIGHT FOR THE RIGHT"

Salam.

-Ayed-
Presiden
JTK KK12
UM.

13/09/09 08:47 am

No comments:

Post a Comment