Sunday, February 21, 2010

Siasat nikah 'pelik' di IPTA

JOHOR BAHRU 20 Feb. - Jabatan agama diminta menyiasat dakwaan tujuh 'pasangan pengantin' telah dinikahkan oleh rakan sekuliah di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di ibu negara.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sehingga kini, pihaknya belum menerima laporan berhubung kegiatan tersebut dan menyerahkan kepada jabatan agama untuk meneliti kes itu terlebih dahulu.

"Sekiranya apa yang dilakukan oleh pelajar yang terlibat itu salah, kita akan ambil tindakan susulan," katanya pada sidang akhbar selepas program perasmian penutup Latihan Akuakultur Usahawan Siswazah di Kampung Kong Kong, Masai di sini hari ini.

Semalam, sebuah akhbar tabloid melaporkan mengenai majlis pernikahan di sebuah IPTA di ibu negara di mana pengantin, saksi, wali, tetamu dan tok kadi terdiri daripada rakan sekuliah.

Mohamed Khaled meminta pihak pentadbiran universiti sentiasa memantau kegiatan penuntut mereka agar tidak melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang dan peraturan.

Dalam perkembangan lain, beliau menyarankan institusi pengajian tinggi awam dan swasta, politeknik dan kolej komuniti supaya mengikut langkah Universiti Malaya (UM) menubuhkan pusat keusahawanan di universiti masing-masing.

Katanya, Pusat Pembangunan Usahawan Siswazah Malaysia (Pusmal) telah berjaya melatih 20 graduan dari pelbagai institusi pengajian tinggi dalam projek ternakan ikan sangkar usahawan siswazah (Aquasympreneur).

"Kita berharap agar institusi pengajian tinggi yang lain mengikut jejak UM untuk melahirkan lebih banyak graduan dalam bidang keusahawanan.

"Kita mahu keusahawanan dijadikan sebagai kerjaya pilihan kepada graduan yang bercita-cita menjadi majikan bukannya pekerja," ujarnya.

1 comment:

  1. IPTA di ibu negara...jengx3...UM la pelagi...ahahaha

    ReplyDelete