Friday, February 26, 2010

Atlet IPT bakal dapat keistimewaanSIMBOLIK... Khaled menyepak bola sebagai tanda pelancaran Liga Bola Sepak IPT Piala Menteri Pengajian Tinggi 2010 di Kompleks Sukan Universiti Putra Malaysia, Serdang semalam.


ATLET institut pengajian tinggi (IPT) yang mewakili negara dalam mana-mana kejohanan atau temasya sukan antarabangsa akan diberi kelonggaran penangguhan pengajian.

"Kami akan menyediakan pelbagai kemuda- han sukan bagi meningkatkan prestasi mereka dalam bidang sukan.

"Kalau perlu, mereka akan diberikan keisti- mewaan penangguhan tempoh pengajian sekiranya mereka mengharumkan negara dalam arena sukan antarabangsa," kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mohamed Khaled Nordin.

Beliau ditemui pemberita selepas menyampaikan Insentif Kecemerlangan Sukan Atlet IPT 2009 dan pelancaran Liga Bola Sepak IPT Piala Menteri Pengajian Tinggi 2010 di Kompleks Sukan Universiti Putra Malaysia, Serdang semalam.

Khaled berkata, kementerian amat komited untuk melahirkan siswa yang cemerlang bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi juga dalam aktiviti ko-kurikulum.

"Mata kredit juga akan diberikan dalam akti- viti ko-kurikulum bagi setiap kejohanan yang disertai atlet mahasiswa dan pada Sukan SEA di Laos, tahun lepas di mana mereka menyum- bang 49 daripada 139 pingat kepada negara," katanya.

Menurut beliau, kementerian juga giat menjalankan pelbagai aktiviti sukan antaranya pertandingan Liga Bola Sepak Piala Menteri Pengajian Tinggi untuk mencungkil bakat baru serta berhasrat untuk melahirkan 30 peratus pemain bola sepak di kalangan atlet mahasiswa.

Ketika berucap pada majlis itu, Khaled berkata, kementeriannya sedang menimbangkan untuk menyediakan jaminan insurans kepada atlet mahasiswa khususnya bagi menjaga kebajikan dan meningkatkan motivasi mereka untuk terus menyerlah dalam sukan.

"Melalui perbincangan awal dengan beberapa syarikat insurans, didapati penyediaan insurans kepada atlet ini merupakan satu inovasi yang julung kali dilaksanakan di negara ini.

"Diharapkan usaha ini dapat dijayakan dan seterusnya meningkatkan motivasi atlet dalam mengejar kejayaan," katanya.

Pada majlis itu, seramai 36 atlet yang berjaya menyumbang pingat dalam beberapa kejohanan peringkat dunia dan antarabangsa sepanjang tahun lepas menerima insentif berjumlah keseluruhan RM155,000 termasuk komputer riba dan baucar di bawah Skim Kecemerlangan/ Kebajikan, Insentif dan Penyelidikan Sukan (SKIPS).

No comments:

Post a Comment